Tulosta

Kuusiaidan leikkaaminen

kuusiaita.fi Kuusiaidan leikkaaminen, kuusiaidan leikkausKuusiaidan leikkaamisen tyypillisiä ajankohtia ovat kevät ja syksy, kun lämpömittari on plussan puolella ja kuusiaita on lepotilassa, juuri ennen kasvua ja sen jälkeen. Leikkaus tapahtuu nopeasti ja kevyesti esimerkiksi akkukäyttöisellä pensasleikkurilla, pensassaksilla leikkaaminen vaatii hieman enemmän voimaa ja aikaa.

 

Aloita kuusiaidan säännöllinen leikkaaminen parin vuoden kuluttua istutuksesta. Ensimmäisen kasvukauden kuusiaita keskittyy usein kasvattamaan juuristoa ja taimen kasvu alkaa kunnolla sen juurtumisen jälkeen. Muista siis kastella uutta, vastaistutettua kuusiaitaa; se parantaa juurtumista.

 

Kuusiaidan leikkaaminen aloitetaan aidan sivuista, jätä uutta (edellisvuoden) kasvustoa jäljelle vuosittain vain pari senttimetriä. Varo kuitenkin leikkaamasta liian paljon uutta kasvua, sillä vanhasta puusta ei puhkea uusia silmuja. Leikkaaminen stimuloi uudessa kasvustossa olevia piilosilmuja puhkeamaan, jolloin kuusiaidasta kasvaa tuuhea. Muotoile kuusiaita niin, että se on ylhäältä hieman kapeampi kuin alhaalta; tämä vähentää lumen kasautumista yläoksille ja oksien katkeamista sekä mahdollistaa hyvät valo-olosuhteet myös kuusiaidan alaosille. Kuusiaidan vuosittainen leikkaaminen on tärkeää, jotta kuusiaidasta saadaan tuuhea.

 

Kun aidan korkeus on mielestäsi sopiva, tasaa latvat leikkaamalla. Poikkeavan pitkiä vuosikasvuja voit lyhentää jo ennen kuin kuusiaita on täysikokoinen. Jatkossa leikkaa kuusiaita jokaiselta sivulta sekä päältä, jotta se pysyy tuuheana, kauniina ja oikean korkuisena.

 

Jos kuusiaitasi alkaa näyttää merkkejä kellastumisesta, voit lannoittaa sitä PK-lannoitteella syksyllä. Kasvava kuusiaita hyötyy myös kevyestä kevätlannoituksesta (havulannoitteella), koska leikkaamisen aiheuttaman kasvun kiihtyminen lisää taimien ravinnetarvetta. Huomioi, ettet kasaa talvella lunta kuusiaidan ympärille, se saattaa rikkoa oksia.

 


Kuusiaidan leikkamisen pääperiaatteet

kuusiaita.fi havuaidan-leikkaus ohje

 

 

- aloita kuusiaidan leikkaaminen ajoissa, pari vuotta istutuksen jälkeen.

- leikkaa kuusiaita vuosittain.

- muotoile kuusiaita alaspäin leveneväksi.

- tasaa pituuskasvu, vasta kun kuusiaita on riittävän korkea.

 

 

 

http://suomalainentaimi1.online.fi/havuaidan-leikkaus.


Video-ohjeet kuusiaidan leikkaamisesta

 

Sovellus


 

Lataa oma kuusiaidan hoito-oppaasi tästä.


Kuusiaidan hoito-opas